četrtek, 13. november 2014

Banane - moja osnova



Zadnji dve leti nikakor ne morem brez sadja za zajtrk. Če zjutraj nimam sadja, se takoj pozna na meni. Cel dan mi nekaj manjka. Res je, da je zadne dni sadje nadomestil riž in sem se soočala s posledicami. Na srečo pa so banane kaj hitro dozorele. Tako imam sedaj vsaj vsako jutro zrel šop banan.
Upam, da veste kako izgledajo zrele banane. Takšne kakršne so na zgornji sliki še zdaleč niso zrele! No, mogoče tista desna banana, zvita v klopčič. :P Na začetku, ko je banana zelena, rumena, je njena sestava škrobnata. Kolikor pa na bananinem olupku nastajajo temne pikice, se s tem škrob počasi začne spreminjat v sladkor. Če ima banana več temnih pikic, bolj bo sladka ter lažje prebavljiva. Zagotavljam tudi, da ne boste več imeli problemov z lupljenjem, če bo banana zrela.

Doma imam trenutno več šopov banan, ki ležijo na kuhinjskem pultu ter počasi zorijo. Enkrat na teden pa nekaj šopov dokupim. Večje količine, to je približno 15 kg pa jih kupim le, ko ima kakšna trgovina znižano ceno na banane.


Naš mucek Huri ima zelo rad škatle, tako kot vsak maček. Najraje pa ima škatle, v katerih zorim banane. Danes si je izbral sosednjo škatlo, ki je bila prosta poleg banan ter pridno dremuckal, dokler se ni naspal.

Ni komentarjev:

Objavite komentar