četrtek, 17. julij 2014

Bananin kruh

Bananin kruh

Sem ena izmet tistih oseb, ki se jim od časa do časa po hiši nabere precej zrelih banan. No prav užitek je jesti bananin smoothie za zajtrk, kosilo in večerjo. A včasih se tole le ne izide. Tako predstvaljam recept, pri katerem porabiš relativno veliko zrelih banan. Bananin kruh ni kruh na katerega bi mazal pašteto, no mogoče bi še šla marmelada, vsekakor pa ne nekaj slanega. Preizkušen je tudi kot nadomestek energijske ploščice za športne rekreativnosti (kolesarjenje).

Recept

Sestavine:

- 15 zrelih banan
- 5 jušnih žlic sladkorja*
- 1/2 jušne žlice kokosovega olja*
- 250 - 300 g riževe moke
- 20 g vinskega kamna
- pest rozin / razni oreščki / drugo suho sadnje*
- vanilijin ekstrakt
* Sladkor, olje ter dodatke lahko dadajate po želji. Ni pa pogoj, da kruh brez njih ne bi uspel :)

Priprava:

15 olupljenih zrelih banan v veliki posodi pretlačite s tlačilcem za krompir. V posebni posodi zmešate sladkor ter kokosovo olje ter zmes dodate bananam. Premešate s kuhovnico. Sedaj postopoma dodajate riževo moko, dokler ne dobite željene gostote*. Dodate vinski kamen, pest namočenih rozin (ali kakšen drug dodatek) ter ekstrakt vanilije. Še enkrat dobro premešajte. Maso za kruh prelite na pekač katerega ste predčasno namastili z oljem ali na njega položili peki papir (če hočete manj masti kruh se odločite za peki papir).
Pečico segrejte na 200 °C ter položite pekač v segreto pečico za 20 minut. Po 20 minutah znižajte temparaturo na 160 °C ter pecite še dodatnih 20 - 25 minut.
Ko je kruh pečen, ga vzemite iz pekača ter pustite, da se ohladi. Ohlajenega lahko nareže, postreže ter shranite v hladilnihu (najbolje, da se poje v roku 2 - 3 dneh).
* Gostota ne sme biti tako gosta kot za pravi kruh. Ampak toliko, da se še lahko "zlije" iz posode.

Dober tek!


Ni komentarjev:

Objavite komentar