torek, 15. julij 2014

Po dolgem času spet pet

Nedelja, 13. julij, je bila prav nekaj posebnega. Mogoče bolj v takšnem smislu, da se je skoraj preveč dogajalo.

Hiter povzetek dneva je to, da smo po res dolgem času, doma spet sedeli vsi družinski člani. Da se dan pa še malenkost pocukra, je bil dan volitev za parlament ter finale nogometa (ki ga ne spremljam - mogoče ravno toliko, da vem kdo je na koncu zmagal).

Če hočeš res izkoristit čas, ki ti je dan, da ga preživiš z družino, moraš biti doma. In to je bil današnji izgovor, da nisem šla na kolo :) No, po navadi pa mi je kaj dostikart žal, da le nisem šla, ker prav dobre debate ne znamo izpeljati ...

Za prav posebno priložnost, da proslavimo pretekle osebne praznike, smo se odločili, da preizkusimo gostilno Grabar na Ptuju. Odprli so jo pred kratkim, tako da je novo pečena.

Moja družina v polni zasedbi

In moja malenkost :)

Pri naročanju hrane se pri meni vedno zatakne. Premislit moram destetkrat, kaj moram vprašat, kakšne sestavine vsebuje kakšna jed in podobno. Enkrat na mesec pa me le ne bo pobralo, če bom dobila na krožniku servirano jed, ki ima dvakrat večjo vsebnost soli in olja kakor moja kuhinja.
Postrežba je bila prav nekaj drugačnega kot si navajen. Vsakič, ko dobiš jed, dobiš še razlago, kaj imaš pred seboj.
Naročila se bučno juho brez kakršne koli smetane ali podobnega. Imajo pa prav posebno postrežbo juhe. Najprej ti prinesejo krožnik z dekoracijo in šele potem ti iz vrča nalijejo juhico. Natakar mi je naprej prinesel krožnik kjer je bil po njem polit feta sir ter me vprašal, če bom tole vseeno jedla. Rekla sem, da ne in mi je prinesel nov krožnik brez. Super, ker ti gredo zelo lepo na roko.

Bučna juha

Drugo kar pa sem dobila servirano pa je bila rižota z lisičkami. Dobra, a še vedno nisem navajena pojesti toliko gob naenkrat.

Rižota z lisičkami. Malo že manjka s krožnika, ker sem pozabila takoj fotografirat.

Svoje kosilo sem končala prva. Potem pa sem lahko buljila, kaj ima kdo na krožniku.
Ob koncu me je zanimalo koliko je prišlo moje kosilo. Skoraj vedno naredijo tako, da meni računajo celotno kosilo, čeprav sem naročila samo prilogo brez mesa. Bi se skoraj šel bunit. Pa komu na čast?

Ob koncu papcanja pa je padla odločitev, da gremo še malo v Radence v Sikaluzoo. Čeprav nisem podpornik živalskih vrtov (sploh velikih, kjer imajo živali premajhna bivališča), sem hotela videt razmere v tem živalskem vrtu.
Na vhodu smo kupili še za pest zrnja za krmo živali.
Od prve ograde se skoraj nisem mogla ločiti. Veliki in majhni zajčki so skakljali vsepovsod. Tako lušni, da bi jih cel dan gledal.

Beli zajček

V drugi ogradi pa so bile ovce. Tukaj sem pokrmila vso hrano. Najprej je bila pri meni ena ovca, čez čas je iz leve nekaj poblejalo in prišla je druga. Poblejalo je na desni, prišla tretja, četrta. Na koncu pa še lep oven. Vsi so hoteli nekaj z moje roke. Sploh si ne moreš predstavljat kako nežna je ovca. Tako nežno zna jesti z roke, da je pravi užitek. Pravo nasprotje od Nanduja. Nanduji so tako prosjačili za hrano, da sem se enega usmilila ter pomolila roko v ogrado. Malo slaba poteza. Nanduji kljuvajo in ko kljune po dlani, da vzame zrno z dlani ni rano prijetna izkušnja. Niso natančni in tako prav radi vščipnejo po dlani.
Skoraj vsake živalce sem se lahko dotaknila, a lame se nisem upala. Ko si se ji približal je prav zastrašujoče sikala ter kazala rjave spodnje zobe. Brat se ji je približal, ona pa je v tistem trenutku pljunila (no, ne ravno dosti - mogoče dve kapljici).

Lama

Ostalih živalic pa že več nisem mogla fotografirat. Imam zelo slabo navado, da s seboj ne jemljem rezervnih baterij. No, lani se mi je zgodilo, da sem šla prav namensko v Ljubljanski Zoo fotografirat razmere itd. pa sem z baterijo prišla samo do prvih živali. Lolek jaz ...
Ob izhodu iz parka pa se je že lahko slišalo grmenje. Temni oblaki so se začeli zgrinjati. Na poti smo dobili na avto le par kaplic, ostali oblaki pa so naredili ovinek ter odšli v srugo smer. V daljavi si lahko opazoval temne zavese dežja nad oddaljenimi vasicami v smeri Ptuja pa svetle pramene sončne svetlobe. Čarobno.
Dan se je končal ob volilnimi rezultati ter polno mizo lubenice, tako rdeče kot rumene.

Ni komentarjev:

Objavite komentar