Doživetja, misli in slike slikarke Klarise na poti umetnosti, veterine, športa in veganstva.
petek, 24. februar 2017
Riževa torta z dodatkom riža
Za vse sladkosnede, spet en super recept. Pregrešna tortica, s katero se ne moreš pregrešiti :)
Recept:
Sestavine:
Za biskvit (odvisno kako velik pekač za torto imaš, moj je cca. φ30 cm):
- 6 banan
- 150 g riževe moke
- 1 čajna žlička arašidovega masla
- 2 čajni žlički mletih lanenih semen
- pol čajne žličke sode
- pol čajne žličke vinskega kamna (če nimaš, lahko tudi pecilni)
- sladkor po želji (jaz dam rjavi sladkor ali kokosov približno eno jušno žlico - drugače so že banane sladke)
Prvi "namaz":
- 3 jušne žlice riževe moke
- 2 jušni žlici vode
- 1 1/2 posodice riževega napitka (lahko tudi sojino ali katero drugo rastlinsko "mleko")
- 1/4 posodice rjavega sladkorja
- 1/4 posodice kakava v prahu
- 2 posodici ekspandiranega riža
Drugi "namaz":
- 3 banane
- nekoliko mletega vanilijinega stroka
- par kapljic limoninega soka
Tretji "namaz":
- manjša količina skuhanega škrobnega pudinga
- par koščkov čokolade za kuhanje
Postopek:
V veliki posodi zmečkaš banane (banane morajo biti zrele, da se dajo dobro pretlačit), a še vedno pustiš da je tu in tam kakšen cel majhen košček. V drugi posodi zmešaš moko, sodo, vinski kamen, mleta lanena semena in sladkor. Med banane dodaš arašidovo maslo ter dobro premešaš, da se dobro razporedi. Mešanici sledijo suhe sestavine. Vse dobro premešaš. Zmes mora biti mokra! Razmerje je preizkušeno, tako ni potrebe po vodo!
Zmes preliješ v pekač za torte, katerega pred tem namastiš s kokosovim maslom.
Pečico ogreješ na 200 °C. Biskvit pečeš 5 min na 200, potem znižaš na 150 in pečeš še nadaljnjih 15 min. Vzameš iz pečice ter ohladiš.
Ko se biskvit že nekoliko ohladi lahko nadaljuješ s prvim namazom. V nižjem loncu za kuhanje zliješ vodo in napitek. Dodaš moko, sladkor in kakav. Vse dobro premešaš ter daš kuhat. Ko zavre, zmanjšaš jakost ognja ter počasi kuhaš. Med kuhanjem ne pozabi neprestano mešati! Puding se kuha približno 5 min (več kot tisti iz vrečke). Ko opaziš, da se zmes začenja gostiti in je že nekoliko težje mešati, puding odstaviš ter dodaš ekspandiran riž. Dobro premešaš. Zmes kar takoj začneš nanašat na biskvit z lopatico. Dobro prekriješ celotno zgornjo površino biskvita.
Počakaš, da se shladi.
Na vrsti je drugi namaz. V posodi pretlačiš 3 banane, dodaš vanilijo ter limono. Zmes namažeš na puding.
Zaključne plasti še nisem popolnoma dodela, zato točnih mer ne vem.
V glavnem skuhaš manjšo količino pudinga iz škroba (krompirjev ali koruzni). Jaz sem v lončku k napitku iz riža dodajala škrob, dokler se mi ni zazdelo da je gostota zadovoljiva. Nisem pa ga naredila zelo gostega, ampak takega da je še skoraj tekoč. Med kuhanjem le tega sem dodala še par koščkov čokolade za kuhanje.
Puding sem tako polila po torti ter zaključila s posipom kokosove moke (toliko za okras).
V prvi verziji sem namesto pudinga polila samo staljeno jedilno čokolado, a se ni preveč dobro izkazalo, ker je bila pretrda.
Če se ti zdi recept zanimiv in boš torto poskusil/a narediti po tem receptu, ti želim dober tek!
Oznake:
banana,
cake,
chocolate,
gluten free,
guilt free,
healthy,
low fat,
plants,
puffedrice,
recipe,
rice,
rice flour,
vegan
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
Ni komentarjev:
Objavite komentar