četrtek, 7. avgust 2014

Invazivne rastline - ambrozija


Ambrozija ali žvrklja (znanstveno ime Ambrosia) je rod cvetnic iz družine nebinovk, v katerega uvrščamo okrog 40 znanih vrst, razširjenih po severni polobli in v Južni Ameriki. Domovina večine vrst je Novi svet, le morska ambrozija naj bi izvirala iz Sredozemlja.
So nezahtevne rastline, ki uspevajo na sončnih in prodnatih rastiščih, tudi umetno spremenjenih (npr. bankine cest in železniški nasipi) ter v puščavah. Znane so predvsem po svojem pelodu, ki ga raznaša veter in je za človeka izjemno alergen, zato povzročajo težave ljudem v bližnji in daljni okolici rastišč.
(vir: Wikipedija)

Vsako leto ob vožnji mimo različnih polj opazujem, kako poleg trave ter poljščin, prav pridno raste tudi ambrozija.Tu pa tam se trudijo, da bi jo izkoreninili, drugje pa čakajo, da je tik pred cvetenjem ter jo šele potem pokosijo.
Ta teden sem opazila, da so ob vseh poteh kosili travo. S tem so pokosili tudi ambrozijo. No, bolj natančno, samo tam koder je segla kosilnica. Sama sem videla veliko te rastline, ki je rastla med poljščinami, kot je koruza. Tukaj bi pač morali kositi ročno, za kar ni denarja.
Zdaj je ambrozija tik pred cvetenjem. Sama sem fotografirala to rastlino danes, do cvetenja pa manjka le še nekaj dni. Takrat, ko pa bo res v polnem razcvetu, bo bolje da spremenim pot.
Tak primer sem opazila letos v Brunšviku, verjamem pa, da to ni edini kraj.

Ambrozija pred cvetenjem med kozurnim poljem

Ni komentarjev:

Objavite komentar